De Rondreis door Scandinavië
Door: Chantal Noordam
Blijf op de hoogte en volg Familie
10 Juli 2010 | Nederland, De Lier
Nog even en dan is het eindelijk zover, we gaan samen met Inge op weg naar de Noordkaap! Ook Inge heeft een weblog:jufingeopreis.waarbenjij.nu
Hieronder vinden jullie alvast de beschrijving van onze reis.
Dag 1:Amsterdam-Stockholm.
De rondreis start in Stockholm,de hoofdstad van Zweden, waar we twee dagen verblijven.
Dag 2:Stockholm.
De hele dag in Stockholm, ook wel 'Venetië van het Noorden'genoemd. Statige bruggen verbinden de vele eilandjes met elkaar. In het Gamla Stan (de oude binnenstad) proef je nog de sfeer van de Middeleeuwen.
Dag 3:Stockholm-Rattvik (omgeving Siljanmeer)
Via de studentenstad Uppsala en de mijnstad Falun rijden we in de richting van de Dalarna. Daar genieten we van de Zweedse folklore en het mooie landschap rondom het Siljanmeer.We brengen een bezoek aan het atelier waar de beroemde Dalapaardjes worden gemaakt in Nusnas en het berenpark in Orsa.
Dag 4:Rattvik-Ostersund
Door de ongerepte natuur van Midden-Zweden vervolgen we de route naar het Noorden. In de uitgestrekte wouden en diepe bossen leven nog wolven, beren en lynxen. Vooral de kans op een ontmoeting met een eland is hier aanwezig.
Dag 5:Ostersund-Arvidsjaur
We vervolgen onze weg noordwaarts door een gebied met veel natuurschoon.In Arvidsjaur brengen we een bezoek aan een traditionele Lapse nederzetting van het lappenvolk,De Sami.Deze bestaat uit ongeveer 80 tenten.
Dag 6:Arvidsjaur-Kiruna
Een bijzondere dag, omdat we vandaag de poolcirkel passeren. We rijden richting Zweeds Lapland, naar de stad Kiruna. Deze stad is vooral bekend door de ertswinning. In de wijde omgeving bevindt zich veel natuurschoon, waaronder Nationaal Park Abisko, met de hoogste berg van Zweden: De Kebnekaise.
Dag 7:Kiruna-Kautokeino
Ons avontuur in Zweden is voorbij, want vandaag trekken we over de Noorse grens naar Kautokeino. Dit is een klein dorpje met veel Samische cultuur.
Dag 8:Kautokeino-Kamoyvaer
Via een schitterende tocht reizen we naar de Noordkaap!Hier hopen we te kunnen genieten van de Middernachtzon.
Dag 9:Kamoyvaer
Een rustige dag om volop te genieten van het natuurschoon van de Noordkaap. We hebben in ieder geval een evt.tweede kans om de middernachtzon te zien.
Dag 10:Kamoyvaer-Alta
Vanaf nu reizen we zuidwaarts. We brengen een bezoek aan het vissersdorpje Hammerfest,de Noordelijkste stad van de wereld.Daarna richting alta, waar we een bezoek brengen aan de rotstekingen die op de werelderfgoedlijst van de Unesco staan.
Dag 11:Alta-Finnsnes
Een lange rit over prachtige slingerende wegen langs vele fjorden. Finnsnes ligt vlakbij het eiland Senja,met een groot vogelrijkdom, rondom een prachtige kust
Dag 12:Finnsnes-Stokmarknes
Vanuit Finnsnes vervolgen we onze weg via de veerpont bij het Gryllefjord naar de Vesteralen.Via de plaats Andenes (bekend om de walvissafari's) naar het plaatsje Stokmarknes.
Dag 13:Stokmarknes
Vandaag hopen we walvissen en papegaaiduikers te spotten. Vanuit het plaatsje Sto gaan we met een Nederlandse gids op pad.
Dag 14:Stokmarknes-Henningsvaer
Via de veerboot van Melbu naar Fiskebol komen we op de bekendste eilandengroep van Noorwegen;de Lofoten.Het is één van de mooiste en visrijkste gebieden van Noorwegen.
Dag 15:Henningsvaer-Rognan
Via de veerboot varen we in 4 uur weer naar het vasteland van Noorwegen. Richting Rognan passeren we het uitgestrekte Rago Nationaal Park, een gebied van ruige bergen.
Dag 16:Rognan-Mosjoen
Na Rognan gaat de reis verder door het Saltdal naar een hoogvlakte, de Saltfjellet.Hier bevindt zich een enorme gletsjer,De Svartisen.Hierna vervolgen we onze weg naar Mosjoen, een rustige plaats aan een uitloper van de fjord. Vooral het oudste gedeelte van de stad met de houten pakhuizen is zeer de moeite waard.
Dag 17:Mosjoen-Trondheim
Na een lange tocht arriveren we in het gezellige Trondheim. In deze plaats worden de Noorse koningen gekroond in de indrukwekkende Nidaros Domkerk.Verder is een bezoek aan de houten pakhuizen de moeite waard.
Dag 18:Trondheim-Amsterdam
De laatste ochtend brengen we nog even door in Trondheim en vliegen rond 13.00 uur weer terug naar Nederland.
12 Juli 2010 - 09:30
Sandra Lansbergen:
Veel plezier!!! En nog gefeliciteerd met jullie trouwdag!!