Dag 16: Poolcirkel en ander gletsjerleed
Door: Chantal Noordam
Blijf op de hoogte en volg Familie
27 Juli 2010 | Noorwegen, Oslo
Nog maar twee dagen en we beginnen aan de terugtocht naar huis. Wat gaat de tijd toch ontzettend snel als het leuk is!
Na ons veerbootavontuur hadden we vandaag een rustige dag voor de boeg richting Mosjoen. Tijdens onze rit veranderde het landschap van veel bomen en hoge bergen naar vlakke hoogvlaktes. We waren dan ook bijna bij de poolcirkel. Het poolcirkelcentrum is hier veel uitgebreider dan in Zweden, maar toch hadden we een ander gevoel. In Zweden was het nog best spannend, omdat je er overheen ging. Nu was het alleen maar een formaliteit dat we hem weer passeerden. Toch hebben we wat mooie foto's gemaakt onder andere bij het symbool van de poolcirkel. Het leek ons leuk om weer een Japanees style foto te nemen, maar helaas waren hier bijna 10 foto's voor nodig voordat er 1 bij zat die goed was!Ook hier is het de traditie om een steentje neer te leggen voor een veilige reis, maar helaas waren er nog maar weinig te vinden want er stonden al ontzettend veel stapeltjes. Toch wel grappig om te zien hoe vaak dit toch eigenlijk gedaan wordt. Ik had hier wel ontzettende pech. Al dromend liep ik naar beneden, maar lette niet meer op waar ik mijn voeten zette. Bonk, daar lag ik met onze mascotte Puffy nog in de hand. Harrie en Inge dachten al dat ik aan het dromen was, want ik viel op een stuk dat eigenlijk helemaal vlak was. Gelukkig ben ik er met alleen een blauwe plek vanaf gekomen.
We reden hierna verder richting de Svartisen gletsjer behorende tot de drie grootste gletsjers van Noorwegen. Na een weg van ruim 30 km over slingerweggetjes, waarbij je elkaar amper kon passeren arriveerden we bij de gletsjer. Helaas werd dit een teleurstelling (voor Harrie tenminste). We hadden verwacht veel ijs te zien, maar daarentegen meer zand dan ijs bij de uitloper van de gletsjer. Wat bleek later dat je minimaal een tocht van 4 uur lopen moest maken om bij het begin van de gletsjer te komen. Inge en ik vonden desondanks het uitzicht ook prachtig, maar Harrie bleef maar mopperen dat ze dit geen gletsjer mochten noemen. Eigenlijk hadden we dit moeten filmen, zo mopperde hij. Hij is verwend geraakt door de gletsjers die hij in ijsland heeft gezien.
Dan maar doorgereden naar het hotel in Mosjoen. Het hotel ligt in de oude haven van Mosjoen met leuke huisjes aan het water. Helaas hebben wij dit keer geen uitzicht op de haven, maar ja je kan niet alles mee hebben toch?
28 Juli 2010 - 06:59
Sandra:
De laatste echte vakantiedag is aangebroken, geniet er net zoveel van als de rest van de vakantie!!! Veel plezier vandaag en ik denk dat we elkaar morgen misschien wel ff spreken... Weet alleen niet hoelaat jullie landden...
Groetjes Sandra -
28 Juli 2010 - 14:37
Joke:
Ik heb met heel veel plezier jullie verslagen gelezen! Kijk er ook naar uit dat jullie weer thuis komen.Geniet van deze laatste dag.
Groetjes Joke