Dag 12: Schipper mag ik overvaren...?
Door: Chantal en Harrie Noordam, Inge van Yperen
Blijf op de hoogte en volg Familie
23 Juli 2010 | Noorwegen, Stokmarknes
Na een lange rit kwamen we gisteravond aan in ons hotel in Finnsnes. Helaas was dit het slechtste hotel tot nu toe. Slechte bedden, verlopen appelsap en vlees dat to much done was..(zwart dus!) En tot overmaat van ramp stopt er een bus bejaarden kanaries die ook komen overnachten (het leek het hotel in Mora twee jaar geleden wel).
Gelukkig gingen we vanmorgen op tijd weg om de veerpont van Senja naar Andenes van 11.00 uur te nemen. Daar kwamen we veel Nederlanders tegen, zoals Karin en Inge die wel al eerder hadden ontmoet op de Noordkaap. Zij gingen net als ons naar de Vesteralen toe. Gelukkig was het volgens de schipper geen slecht weer, alleen de zee was slecht. Een reisgezelschap uit Nederland had gisteren al tevergeefs staan wachten op deze boot. Toen was het blijkbaar nog slechter. Nu moet ik zeggen dat de zee inderdaad niet zo goed was, dat wil zeggen: meer dan de helft van de opvarenden werd ziek. Inge heeft als echte Heijenaar zeebenen en bleef gelukkig gespaard deze keer. Het Sjukhus hoefde er nu dus niet bijgehaald te worden. Verder werd er geen broodje verkocht. Dan bedoel ik dus dat er wel broodjes waren, maar niemand had trek.....
Na 1 uur en 45 minuten konden we eindelijk aan land. Iedereen kustte de grond en prees zijn/haar god(en).
In Andenes zijn we met Karin en Inge (ze komen uit Ede en geloof het of niet, Inge is ook juf!) naar het walvismuseum geweest. Ons kaartje bleek ook geldig voor het Noorderlichtmuseum. Het reisgezelschap van de boot was ook aanwezig in het walvismuseum. We konden mooi de rondleiding meepikken. Kostte niets extra's (we zijn en blijven Nederlanders natuurlijk). De rondleiding werd door een Belgische gedaan. Wel zo handig. Na afloop van de rondleiding zou het reisgezelschap een walvisvaart gaan doen. Helaas voor hen werd deze dus afgelast en we hoorden toen ook dat de veerboot die wij 's ochtends genomen hadden, uit de vaart genomen was. Mazzel gehad!
Karen en Inge zouden ook die walvisvaart gaan maken, maar we hebben ze aangeboden om mee te gaan naar Stø. Daar is de tocht voor dezelfde prijs drie keer zo lang, zijn er ook vogels bij inbegrepen en krijgen we ook nog een maaltijd. Die meiden waren heel blij en lieten dat ook nog even aan de reisleider van dat gezelschap weten. Dat was een beetje een arrogant mannetje. Hij had een paar dagen geleden op lopen scheppen over de hotels waar hij in zat. Karin had zelfs allergie neigingen gekregen van die gozer. Bij dezen was de score dus rechtgezet. Lekker puh!
Na het walvismuseum zijn we naar ons hotel gereden in Stokmarknes. Net hotel en Inge kreeg gratis internet van een leuke jongen bij de receptie. Eigenlijk kost dat een tientje. Hangt hier iets in de lucht?
Morgen gaan we dus op walvisvaart. Op de site van de organisatie staan berichten over orca's die de laatste dagen gesignaleerd zijn! Dat zou helemaal fantastisch zijn.